Па словах намесніка кіраўніка канцэрна Аляксандра Якаўчыца, з-за рэзкага росту цэн на сыравіну для шакаладу беларуская кандытарская галіна шукае новыя краіны-імпарцёры какава-бабоў. Сусветны рост цэнаў на какаву, вядома, закране і Беларусь, піша «Спутнік».

«Мы ўжо гэта адчуваем, паколькі сітуацыі, якую мы маем, не было з 1977 года», — адзначае ён.

Тэмп росту кошту какава-бабоў у 2023-м у параўнанні з папярэднім годам склаў 60%. Чыноўнік дадаў, што на бягучы момант 2024-га рост ужо амаль двухразовы.

«Апошнія каціроўкі ўжо перавысілі 10 тысяч фунтаў за тону какава-бабоў, паўтаруся, з 1977 года такога не было».

Якаўчыц дадаў, што змены клімату не дазваляюць збіраць той ураджай, які быў раней. У Беларусі асноўнымі вытворцамі шакаладу і шакаладных вырабаў з'яўляюцца «Камунарка» і «Спартак». У сабекошце іх прадукцыі какава-бабы займаюць каля 40-43%. Таму цяпер прадпрыемствы яшчэ больш сканцэнтраваны на пытаннях аптымізацыі выдаткаў. А таксама ў галіне вельмі ўважліва падыходзяць да заключэння і суправаджэння кантрактаў, робячы акцэнт на тэрміны выканання. Трэці напрамак — перагляд краін імпарту.

«Калі традыцыйна гэта былі Гана і Кот-Д'івуар, то цяпер глядзім на Ліберыю, Камерун, Венесуэлу, Дамініканскую Рэспубліку. Так мы спрабуем знівеліраваць негатыўныя працэсы, якія непазбежна датычацца і нашых кандытараў», — пракаментаваў Якаўчыц.

Чытайце таксама:

Навукоўцы высветлілі, чаму свет уступае ў шакаладны крызіс

Хутка шакалад стане раскошай? Какава-бабы за год падаражалі ў пяць разоў

Батончык «Зарядись» і маладзечанскі «Ракфорці». Якія беларускія прадукты можна купіць у крамах замест імпартных?

Клас
4
Панылы сорам
4
Ха-ха
8
Ого
1
Сумна
14
Абуральна
5