«Будзем пасціцца добрым пастом, прыемным Госпаду; Сапраўдны пост — адвярненне ад злога, устрымлівасць языка, адмаўленне ад злосці, адлучэнне ад пажаданняў, намоваў, маны і ламання прысягі. Адмовіўшыся ад гэтага ўсяго, пост будзе сапраўдным пастом». (Вячэрня панядзелка першага тыдня посту.)
У панядзелак 11 лютага беларускія каталікі візантыйскага абраду распачынаюць Вялікі пост. Для вернікаў Чатырыдзясятніца — гэта час асаблівай малітвы, посту, учынкаў міласэрнасці і духоўнай падрыхтоўкі да свята Пасхі.
Перадпасхальны пост называюць вялікім ня толькі з прычыны яго працягласці, але найперш дзеля яго значэння ў жыцці Царквы і кожнага хрысціяніна. Гісторыя Вялікага посту мае доўгую і багатую традыцыю, якая сягае апостальскіх часоў. Першапачатковая практыка абмяжоўвала пост адным ці двума днямі, часам сарака гадзінамі, потым адным тыднем ці дваццаццю днямі, і пасля доўгай эвалюцыі ў IV стагоддзі канчаткова аформілася у сучасную Чатырыдзясятніцу.
Хоць мы і кажам пра
Традыцыйная практыка посту прадугледжвала адмаўленне ад мяса і малочных прадуктаў цягам усяго посту. Ужыванне рыбы таксама абмяжоўвалася суботамі і нядзелямі і святам Дабравешчання. Трохі часцей дазваляўся алей. Ежу можна было прымаць толькі адзін раз на дзень. Найбольш строгім пост быў у першы і апошні (Вялікі) тыдні, а таксама ў панядзелкі, серады і пятніцы.
Апошнім часам