Размяняў восьмы дзясятак гадоў, ёнпа-ранейшаму прыязны і ветлы, як 40–50 гадоў таму. Быць можа, рухі ўжо не гэтак хуткія. Але ў астатнім адчуваецца ранейшая выпраўка, ўпэўненае веданне «прадмета», памножаная на бясконца бясцэнны досвед. У свае 70 ён такі ж падцягнуты, апрануты з іголачкі і гатовы выканаць самыя адказныя даручэнні.
— Мне пашанцавала ўсё жыццё займацца любімай справай. І я вельмі шчаслівы, што дзякуючы сваёй прафесіі змог пабываць у многіх месцах, убачыць многіх цікавых людзей, пра якіх ведае сёння ўвесь свет, — кажа мой суразмоўца.
Яго жыццё сапраўды вартае таго, каб быць адлюстраваным у мемуарах. Хоць у сілу вызначаных акалічнасцяў ён не можа казаць пра ўсё, што пачуў і пабачыў. Зрэшты, наўрад ці думаў ён у канцы
«Зачарпнуў лыжкай і з’еў»
У «Брэсце» Павал прайшоў першую сур’ёзную школу афіцыянта. У
«Я паклікаў Зайцава, кажу: Мікалай Пятровіч, выбаўляйце, мы самі не справімся. А ён тады быў старэйшым афіцыянтам — як цяпер адміністратар. Мы разумелі, што запіс у кнігу скаргаў можа каштаваць нам працы. Зайцаў спакойна падышоў да кампаніі ў пагонах, каб уладзіць гэты канфлікт. Дзе, кажа, муха? А… дык гэта смажаная цыбуля. Зачарпнуў лыжкай і з’еў. Доказы імгненна зніклі».
Апавядаючы пра гэты факт з усмешкай, мой суразмоўца адзначае: «Мікалай Зайцаў навучыў мяне і маіх калегаў вельмі важным у жыцці якасцям — спакою і цярпенню, гэтак неабходным любому афіцыянту. Не валодаючы імі, у нашай прафесіі доўга не затрымліваюцца».
«Еўрапейскія палітыкі вельмі тактоўныя»
А ён затрымаўся надоўга, на цэлых паўстагоддзя. І не проста затрымаўся. Але быў у ліку найлепшых беларускіх афіцыянтаў, неаднаразова рабіўся лаўрэатам усесаюзных конкурсаў. Прызнаючы заслугі і майстэрства Паўла Беляўца, Міністэрства гандлю доўгі час ўключала яго ў так званыя групы спецабслугоўвання, якія кармілі высокапастаўленых гасцей. У
Павел Пятровіч успамінае візіт прэзідэнта ЗША Рычарда Ніксана ў БССР у 1970 годзе. «Частавалі яго ва ўрадавай рэзідэнцыі „Заслаўе“ пад Мінскам. З нашых кіраўнікоў быў Машэраў і хтосьці з членаў Палітбюро. Ніксан запомніўся мне як вельмі камунікабельны, раскаваны чалавек, шмат жартаваў, дзякаваў нам за добрую працу, нават у жарт запрасіў на працу ў Белы дом».
Добрае ўражанне на брэсцкага афіцыянта зрабіў Урха Кеканен — прэзідэнт Фінляндыі, а таксама лідэр Францыі Жорж Пампіду. Апошняму вельмі спадабалася нашая мачанка. Ён доўга распытваў, як правільна яе есці. Наогул, еўрапейскія палітыкі вельмі тактоўныя, умеюць трымаць сябе ў рамках, адзначае Белявец.
«Кім Ір Сэн вазіў за сабой вагон з сабакамі»
Лідэр Паўночнай Карэі Кім Ір Сэн — асаблівы выпадак. У пачатку
Засела ў памяці майго суразмоўцы і знаходжанне на брэсцкай зямлі Леаніда Брэжнева, той вяртаўся з рабочай паездкі ў ГДР. У рэстаране чыгуначнага вакзала з гэтай нагоды накрылі стол, у цэнтры якога знаходзіўся маладое, толькі што засмажанае парася. Гаспадары хацелі ўлагодзіць генеральнага сакратара, але выклікалі адваротную рэакцыю. «Я забяру яго ў Маскву, каб паказаць сябрам Палітбюро, як раскошна жывуць беларусы, калі ў іншых рэгіёнах мяса не хапае», — незадаволена выказаўся ўсесаюзны лідар, вядомы не надта пачцівым стаўленнем да нашай рэспубліцы. Машэраў, які сядзеў побач з ім, тут жа падміргнуў афіцыянтам, і яны панеслі недаедзеную страву.
«Школа ў Брэсце — адна з найлепшых у Саюзе»
За сваю
Павел Белявец неаднаразова ўдзельнічаў ва ўсесаюзных конкурсах і ў якасці афіцыянта, і як член журы. Праводзіліся яны па ўсёй краіне, ад Ленінграда і Вільні да
— У Брэсце была вельмі добрая школа афіцыянтаў, несумненна, найлепшая ў рэспубліцы і адна з найлепшых у Саюзе. І я ўдзячны лёсу, што апынуўся менавіта тут, атрымліваў першыя навыкі, а затым доўгі час працаваў у выдатных калектывах рэстарана «Брэст» і «Чыгсэрвіс», дзе кожны быў сапраўдным прафесіяналам, — падкрэслівае Павел Пятровіч.
Нажом або рукамі?
Сёння ён працуе ва УП «Белбуд», кансультуе маладых афіцыянтаў рэстаранаў «Рынькаўка» і «Стары горад». Кажа, што ў яго справе не бывае дробязяў. З якога боку падысці, як задаць пытанне, як раскласці прыборы — усё мае значэнне. Але галоўнае — уважлівасць, ветлівасць і, вядома, цярпенне, не стамляецца паўтараць мэтр рэстараннай справы.
У канцы нашай гутаркі вырашыў задаць яму «адвечнае» пытанне беларускіх хатніх гаспадынь: чым жа ўсё ж такі правільна есці рыбу і птушку — нажом і відэльцам, альбо рукамі? Адказ прагучаў неадкладна і адназначна, як двойчы два чатыры: толькі прыборамі. Такія правілы еўрапейскага этыкету, і ніякія кумпячкі не могуць быць выключэннем. Цікава, што Павал Белявец, які звязаў сваё жыццё з сістэмай грамадскага харчавання, і сам любіць гатаваць, асабліва яму ўдаецца «чахахбілі» (страва з курыцы, запраўленыя спецыямі). Аднак тут ён больш давярае жонцы, якую лічыць хвацкім кулінарам. А дачка нядаўняга юбіляра — кандытар.