Ці былі сярод вашых продкаў штукары? Тыя, хто трымаў пякарню, млын, цукерню? Не толькі сам спажываў уласнаручна спечаны хлеб, але і карміў ім людзей?
Напэўна ж, у сяменых альбомах знойдуцца іх фота? За працай альбо з сям’ёй альбо студыйны партрэт — усё гэта каштоўныя знаходкі, якімі можна падзяліцца!
Фотагалерэю беларускіх штукароў — пекараў, цукернікаў, млынароў — канца ХІХ — першай паловы ХХ ст. стварае FALVARAK, канвівіум (мясцовая суполка) міжнароднай арганізацыі Slow Food.
Адным з першых у галерэі стаў фотаздымак пякарні сям’і Альхімовіч са Смаргоні.
FALVARAK заснавалі крама фермерскіх прадуктаў ЭкаЕжа і кулінарны праект ŽORNY, які займаецца вывучэннем і аднаўленнем традыцыі беларускага хлебу.
* * *
Арганізацыя Slow Food паўстала ў Італіі ў 1989 годзе. Яна стала адказам на ідэю fast food, якія разбураюць мясцовую гастранамічную традацыю, а разам з ёй і натуральны лад жыцця.
Арганізацыя лучыць дробных мясцовых
Асноўнае: ежа мусіць быць смачнай, чыстай і праўдзівай. Гастранамічнае задавальненне нельга адасабляць ад адказнасці, павагі да прыроды і справядлівай кампенсацыі працы вытворцаў.