Ідэя запусціць у вытворчасць тушу грызуна з'явілася ў Міністэрства лясной гаспадаркі. Прычын некалькі. Па-першае, баброў у нас хапае, па-другое, іх мяса вельмі карыснае. Спачатку выпускаць такую каўбасу і тушонку плануюць у абмежаванай колькасці. Далікатэс, кажуць спецыялісты, для гурманаў.

— Раней бабра выкарыстоўвалі для нарыхтоўкі футра, але мода змянілася, і зараз шкуры гэтага грызуна неактуальныя, — распавядае Сяргей Шастакоў, начальнік аддзела паляўнічай гаспадаркі Мінлясгаса. — Мы вырашылі выкарыстаць яго па-іншаму. Падчас аднаго з візітаў нашай дэлегацыі ў Літву нас пачаставалі шашлыком. Мы думалі, ён з бараніны, аказалася, бабёр. Пры правільнай падрыхтоўцы і са спецыямі ён вельмі смачны.

Спецыялісты Мінлясгаса пакаштавалі бабра яшчэ ў 2015 годзе, але тэхнічных умоў для нарыхтоўкі, апрацоўкі і пастаўкі такога мяса ў гандлёвую сетку нашай краіны не было. Тыя ж паляўнічыя, напрыклад, маглі выкарыстоўваць тушу звера толькі ў асабістых мэтах. У міністэрстве прапанавалі выправіць сітуацыю. За справу ўзяўся Інстытут мяса-малочнай прамысловасці.

Падчас даследаванняў высветлілася, што цягліцавая тканка бабра змяшчае шмат бялку, селен і нават вітамін С. Па колькасці фосфару яна пераўзыходзіць ялавічыну, свініну і набліжаецца да труса. А жалеза ў ім амаль удвая больш, чым у іншых відах мяса.

— Нізкае ўтрыманне тлушчу робіць бабра прыдатным для дыетычнага харчавання. Адзначаецца яго добрая засваяльнасць, — працягвае Сяргей Шастакоў. — Мяса мае добрыя смакавыя якасці і карыстаецца папулярнасцю ў рэстаранах Літвы, Польшчы.

Цяпер на падставе распрацаваных тэхнічных умоў туша бабра можа ісці на перапрацоўку. З яе, кажуць спецыялісты, могуць рабіць і каўбасу, і тушонку.

— Цяпер мы прапрацоўваем гэтыя пытанні з мясакамбінатамі, — распавядае начальнік аддзела паляўнічай гаспадаркі. — Вельмі многія вытворцы цікавяцца.

Аказалася, купляць тушы бабра гатовыя і гандлёвыя сеткі. Цана пытання роўная кошту кілаграма труса. Аднак па тэхнічных умовах такое мяса можа ісці толькі на перапрацоўку, і на паліцы павінна паступаць толькі гатовая прадукцыя.

— У гэтым годзе мы ўжо нават давялі да сваіх паляўнічых гаспадарак планы па нарыхтоўцы бабра для наступнай рэалізацыі, — удакладняе суразмоўца. — У 2016—2017 гадах гэта 1750 асобін.

— Не надта шмат.

— Акрамя нас ёсць шмат іншых паляўнічых, у якіх мы можам закупляць бабра і перадаваць яго на перапрацоўку, — тлумачыць Сяргей Шастакоў. — У сярэднім у год па краіне здабываюць каля дзесяці тысяч баброў, але закупкі ў нас пакуль толькі ў планах. Цяпер важна, каб усё зрушылася з мёртвай кропкі, бо вельмі шмат патрабаванняў да мяса з боку ветэрынарнай службы.

Калі дакладна на прылаўках магазінаў з'явіцца бабровая каўбаса і тушонка, у Мінлясгасе не гавораць. Магчыма, да канца года. Толькі ўдакладняюць: паляваць на грызуна можна толькі з 1 верасня па 31 сакавіка.

— У мясакамбінатаў таксама ёсць цікавасць да нашай дзікай птушкі. Імаверна, будзе распрацоўваць тэхнічныя ўмовы для іх, — рэзюмуе Сяргей Шастакоў. — Запатрабаванасць гэтага прадукту назіраецца ў краінах ЕС. Напрыклад, на круізным лайнеры 240-грамовы слоік тушонкі з дзічыны каштуе пяць еўра і карыстаецца попытам.

Клас
0
Панылы сорам
0
Ха-ха
0
Ого
0
Сумна
0
Абуральна
0

Хочаш падзяліцца важнай інфармацыяй ананімна і канфідэнцыйна?