12.06.2018 / 15:57

Чаму ў Беларусі не робяць варэння з суніц? Адказваюць спецыялісты 15

Якога толькі варэння не знойдзеш сёння на паліцах супермаркетаў. Ёсць з ружы і з кізілу, з каштанаў і рэвеню. Беларускія вытворцы робяць варэнне нават з манга. А вось з суніц няма…

Тлумачэнне, якое мы атрымалі на заводах-вытворцах, простае: нявыгадна.

Намесніца начальніка вытворчай лабараторыі Быхаўскага кансервава-гароднінасушыльнага заводу Таццяна Аліферчык расказала, што для вырабу варэння ў прамысловых аб’ёмах патрабуецца шмат сыравіны.

«Запускаць катлы для вырабу варэння з суніц немэтазгодна. Мы толькі размажам ягаду па катле. Вось чарніц, напрыклад, у краіне ў аб'ёмах значна больш. Таму ў сезон варэнне з чарніц адназначна будзе. Цяпер на заводзе сезон клубніцаў. Сёлетні план — 10 тон ягад».

У Беларусі выпрабоўваюцца чатыры гатункі суніц, і тыя французскія

Дырэктар Мазырскай гатункавыпрабавальнай станцыі Віктар Кочур тлумачыць, што задача станцыі — выпрабоўваць новыя гатункі суніц.

«Сёлета мы выпрабоўваем чатыры гатункі, але яны не беларускія, а французскія і галандскія. Плошчу суніцы займаюць невялікую, 10-15 сотак. Прадаваць мы яе не можам, бо гэтыя гатункі яшчэ не дапушчаныя для вытворчасці, рэалізацыі і выкарыстоўвання на тэрыторыі Беларусі. Калі гатункі выпрабаваныя, мы проста заворваем гэтыя грады. Наконт вырошчвання суніц у прамысловых масштабах не ведаю. Чуў толькі, што на Брэстчыне яе на продаж вырошчваюць фермеры».

На Камароўскім рынку кілаграм суніц прадаюць па 20-25 рублёў.

Літр сунічнага варэння будзе каштаваць прыкладна столькі ж.

Наталля Тур 

2
а ф ь л А / Адказаць
12.06.2018 / 16:06
цикава. Николи не задусвауся пра гэтую рэч.
1
Щаранский / Адказаць
12.06.2018 / 16:22
потому что целенаправленно обанкротили прибыльный Кобринский консервный завод
2
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that / Адказаць
12.06.2018 / 16:22
Наліўку можна рабіць яшчэ, дзяўчынам вельмі падабаецца. 
Паказаць усе каментары/ 15 /
Каб пакінуць каментар, калі ласка, актывуйце JavaScript у наладах свайго браўзеру