Па нашай просьбе дзяўчына падрабязна распавяла пра свой досвед.

  Крысціна Геер.

Крысціна Геер.

— Я вырашыла адмовіцца ад прадуктаў жывёльнага паходжання пасля таго, як прачытала кнігу навукоўца, біяхіміка Коліна Кэмпбэла «Кітайскае даследаванне». Але я і раней цікавілася здаровым ладам жыцця, вывучала працы іншых спецыялістаў па харчаванні. Да таго ж перад вачыма быў прыклад бацькі, які перастаў ужываць мяса. Пра гэта задумвалася і мая сястра. 

Маёй мэтай была прафілактыка так званых захворванняў цывілізацыі (сардэчна-сасудзістых, цукровага дыябету, астэапарозу, раку). Акрамя гэтага, мне хацелася нармалізаваць функцыю шчытападобнай залозы (я назіраюся ў эндакрынолага з 13 год і маю хранічны дыягназ). Муж прачытаў кнігу Кэмпбэла адразу пасля мяне і пагадзіўся на такі самы эксперымент з умовай абавязковага кантролю за аналізамі. Эксперымент цягнецца і па сёння.

Што змянілася?

Як перайшла на расліннае харчаванне, стала пачуваць сябе больш энергічнай, стала прасцей прачынацца зранку, сышлі лішнія кілаграмы і мінула харчовая алергія. І што мне асабіста было вельмі важна, палепшылася функцыянаванне шчытападобнай залозы. Мы з мужам перасталі хварэць на прастуду, у час эпідэмій максімум, што з намі здаралася — лёгкае недамаганне.

Наша харчаванне стала больш разнастайным. Ёсць некалькі прынятых падыходаў да таго, як збалансаваць рацыён. Самы вядомы — сачыць, каб у вас было дастаткова бялкоў, тлушчаў і вугляводаў. Яшчэ адзін прынцып заключаецца ў тым, каб на талерцы заўсёды было як мага больш прадуктаў розных колераў.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Добрага дню, шаноўныя чытачы! Тэма сённяшняга поста - кунжут, цудоўны прадукт, які можна ўжываць штодня. Гэта крыніца не толькі кальцыя, але і медзі, фосфара, цынка, марганца і жалеза. Для таго, каб карысныя рэчывы засвойваліся, ужываць варта ў молатым выглядзе, бо іначай пройдзе транзітам. Гэтае насенне дужа карысна і для мужчын (для баланса тэстастэрона), і для жанчын (асабліва ў перыяды планавання і выношвання цяжарнасці, лактацыі), і для дзетак (кальцый жа!). У продажы ёсць белы (ачышчаны) і чорны кунжут (неачышчаны). Перавагу варта аддаваць чорнаму як цэльнаму прадукту і таму, што ў ім больш канцэнтрацыя мікранутрыентаў (асабліва вітаміна А і вітамінаў групы В). Набыць можна на рынках у арэхавых лаўках, на вагу. Што зрабіць з кунжута: ✔⠀Проста змалоць на кавамолцы і пасыпаць гатовую страву (салат, рагу, суп) ✔⠀Зрабіць расліннае малако (замачыць на ноч, узбіць блэндэрам з вадой у прапорцыі ⅓, працадзіць) ✔⠀Дадаць змолаты кунжут у цеста для бліноў/ аладак, ці ў смузі ✔⠀Зрабіць соус з тхіны (кунжутнага урбеча) - 2 ст л урбеча, сок ½ лімона, 2 ст л вады (ці больш - урбеч ад лімона гусцее). Я такім соўсам паліваю ўсе, што можна з’есці - з усім смачна! І сыну дужа падабаецца ✔⠀Змяшаць кунжутны урбеч з сіропам з фінікаў/тапінамбура і падаваць да бліноў/ аладак/ мазаць на хлеб. А вам які варыянт больш даспадобы?

Публикация от greenmom_in_the_kitchen (@greenmom_in_the_kitchen)

Што тычыцца маіх правіл, я імкнуся, каб штодзённа мы ўжывалі прадукты з наступных катэгорый: бабовыя, злакі, арэхі, насенне, гародніна, зеляніна, водарасці, садавіна і ягады. Усё гэта ўключна з кантролем спажывання бялкоў, тлушчаў і вугляводаў. 

Выдаткі на харчаванне па новай схеме павялічыліся. Але гэта толькі таму, што мы сталі больш уважліва сачыць за якасцю прадуктаў, а гэта нятанна на любым тыпе харчавання. Радуе, што ў Беларусі сёння можна дастаць амаль усе патрэбныя прадукты. Праўда, многія з іх даражэйшыя, чым за мяжой: таму, напрыклад, крупу кіноа я стараюся купляць у Вільні. Тое самае з мукой розных відаў (кшталту рысавай, кукурузнай, грэцкай, нутавай) — мы просім прывозіць яе з Расіі ўсіх знаёмых пры першай нагодзе. Бракуе ў нас пакуль і вегетарыянскіх ці веган-кавярняў: у падарожжах нам з харчаваннем у грамадскіх месцах значна прасцей.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Мая мама не любіць і не гатуе соўсы, таму ў маім дзяцінсве быў усяго адзін соўс - да макарон. Калі я стала гаспадыняй на сваёй кухні, соўсы сталі самай складанай і цікавай задачай - да любой стравы можна зрабіць свой. Яго можна падаць асобна, можна паліць паверх, у яго можна макаць кавалачкі - каму як падабаецца. Самы просты, самы любімы і самы часты соўс у мяне зараз - гэта хумус. Мае сябры часта здзіўляюцца - як, ты сама робіш хумус?! Так, гэта вельмі проста і я хачу, каб вы таксама паспрабавалі! ✔⠀400 мл варанага нута ✔⠀2 ст л кунжутнага урбеча (тхіны) ✔⠀1 зубок часныка ✔⠀2 ч л куміна (молатай зіры) ✔ сок 1/2 лімона ✔⠀Крыху вады ад варкі нута/проста вады (пару лыжак) Усе інгрыдыенты ўзбіць блэндэрам і падаваць! Можна: ⠀мазаць на хлеб, ⠀макаць у яго парэзаную палачкамі агародніну, ⠀дадаваць у супы (замест смятаны, у боршч ці грыбны суп) ⠀проста есці лыжкамі Гэта базавы рэцэпт, але можна хуліганіць, напрыклад дадаваць свежы зялены базілік ці вяленыя (сушаныя) памідоры, ці і тое, і другое адначасовы - гэта адзін з любімых варыянтаў у нашай сям’і. Лайфхак: цэлую пачку нута зварыць (папярэдне замачыўшы на ноч), гатовы нут расфасаваць па пакетах і замарозіць. Так, калі спатрэбіцца зрабіць хумус (ці дадаць у суп/рагу), трэба будзе толькі размарозіць. Такую пасту можна прапаноўваць дзеткам з 8 мес, калі рабіць без кунжутнага урбеча, а з урбечам можна даваць бліжэй да года. Абавязкова паспрабуйце! Смачна есці! #соус_byGreenmom

Публикация от greenmom_in_the_kitchen (@greenmom_in_the_kitchen)

Не ўсе знаёмыя разумеюць мой выбар. Шмат каму цяжка прыняць ідэю прафілактыкі хвароб — маўляў, навошта так заганяцца, калі нічога не баліць.

Дактары не крытыкуюць: проста таму, што ніхто не здагадваецца спытаць на прыёме, чым я харчуюся.

Я асабіста лічу вялікай бядой тое, што ў нашай сістэме медыцынскай адукацыі так мала ўвагі надаецца сувязі здароўя і харчавання. Падчас назірання за цяжарнасцю ў жаночай кансультацыі мяне радавала, што калі заходзіла гаворка пра прадукты, у якіх шмат жалеза, то гінеколаг называла выключна раслінныя прадукты. Пытанне з педыятрам вырашылася прэвентыўна: я знайшла спецыялістку, якая знаёмая з асаблівасцямі расліннага харчавання. Але першы час, пакуль мы назіраліся ў дзяржаўнай паліклініцы, загадчыкі аддзяленняў настойвалі на тым, каб мы ўсё ж увялі жывёльныя прадукты ў прыкорм дзіцяці. 

Увогуле, што тычыцца харчавання сына, у мяне няма ілюзій, што ён ніколі ў будучыні не пакаштуе што-небудзь мясное ці нейкі ненатуральны прымак з крамы.

На гэты момант я стаўлю сабе пасільную задачу сачыць за харчаваннем дома і паказваць прыклад. Калі сын падрасце, у яго будзе база, да якой ён заўжды зможа вярнуцца, калі раптам яго куды занясе.

Як мы спажываем увесь комплекс вітамінаў?

Я набываю розную садавіну зімой, але ўлетку стараюся нарыхтаваць як мага больш на запас. Шмат ягад і садавіны замарожваю, папярэдне перабіўшы іх у кухонным камбайне. Пюрэ, што атрымліваецца, заліваю ў прамавугольную форму з пакетам. Калі маса замярзае, прыбіраю форму і выкарыстоўваю яе зноў — так прадукты займаюць менш месца ў маразілцы. У гэтым сезоне я набыла сабе яшчэ сушылку-дэгідратар. Ужо другі месяц сушу ўсё, што можна потым выкарыстоўваць у гатоўцы: тыя ж ягады, грыбы, памідоры, садавіну. 

Што тычыцца дадатковых вітамінаў, то мы прымаем вітаміны D і B12 (апошні, дарэчы, набыць у Беларусі можна толькі ў комплексе вітамінаў B, асобна даводзіцца замаўляць з-за мяжы). Дарэчы, гэтых вітамінаў вельмі часта бракуе не толькі вегетарыянцам, як лічыцца, але ўсім астатнім людзям, таму трэба за гэтым момантам сачыць.

Топ-3 хуткія перакусы ад Крысціны Геер:

Сытны салат у лавашы

У салатніку змяшаць фасолю (зварыць загадзя ці ўзяць кансерваваную і добра прамыць), пакрышаныя памідоры і авакада. Можна дадаць пятрушкі/кінзы, заправіць лімонным сокам. Завярнуць у лаваш па тыпу бурыта. Лаваш у сваю чаргу абярнуць кулінарнай фальгой.

Салат з хумусам у лавашы

Зрабіць салат са свежай гародніны. Напрыклад з капусты, морквы, агуркоў і зеляніны.

Хумус можна ўзяць гатовы альбо зрабіць самім. Для гэтага трэба ўзбіць у блэндары загадзя адвараны нут, зубок часныку, палову лімона, 2 ч. л. куміну, 2 ст. л. кунжутнай пасты альбо кедравых арэшкаў (ці кеш'ю), дадаўшы вады да патрэбнай кансістэнцыі. 

Палову ліста лаваша змазаць хумусам тоўстым слоем, выкласці зверху салат і закруціць як бурыта, а потым завярнуць у фальгу.

Аўсяныя пячэнькі

Спатрэбяцца:

  • 2 бананы;
  • 1 шклянка аўсяных камякоў;
  • 1/2 шклянка мукі (рысавай/грэцкай/нутавай);
  • 1/2 шклянкі разынак (дробна парэзаных фінікаў/чарнасліву/курагі);
  • 1 ч. л. гашанай соды;
  • 1 ст. л. арэхавай пасты (любой, але можна і без яе).

Узбіць у блэндары ці размяць відэльцам бананы і арэхавую пасту, дадаць камякі, муку, соду, замяшаць цеста. У апошнюю чаргу дадаць сухафрукты. Выкласці лыжкай на бляху. Выпякаць 15-18 хвілін пры 180 градусах.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

АЎСЯНАЕ ПЕЧЫВА. Смашлёнік да гарбаты? Перакус? Ссабойка на прагулку? Гэта ўсё яно, шмат кім любімае аўсянае печыва. Рэцэптаў шмат, але тым не менш дзялюся з вамі яшчэ адной варыяцыяй, простай і карыснай ⠀ ✔⠀1 вялікі спелы банан ✔⠀1 шклянка мінералкі ✔⠀6-8 мяккіх фінікаў (альбо 3 ст л лыжкі сіропа тапінамбура) ✔⠀1 ч л экстракта ванілі (альбо без яго) ✔⠀1 шлянка аўсяных хлоп’яў ✔⠀1 шклянка рысавай мукі ✔⠀½ шклянкі какосавай стружкі ✔⠀½ шклянкі разынак ⠀ Змяшаць у блэндэры/камбайне вадкія інгрыдыенты, пераліць у міску, дадаць сухія інгрыдыенты, перамяшаць, выкласці лыжкай на процівень і выпякаць 20-25 хвілін на 180 градусаў. ⠀ Лайфхакі: ✔⠀Банан можна размяць відэльцам і перамяшаць з вадкімі інгрыдыентамі венчыкам ✔⠀Можна дадаць рубленых арэхаў, мне ў такім печыве падабаюцца грэцкія ✔⠀Замест разынак можна ўзяць сушаныя журавінаў ✔⠀Фінікі лепш за ўсё браць іранскія мяккія ў каробачках. Калі ў вас іншыя - іх можна ненадоўга замачыць у гарачай вадзе, ваду потым зліць ✔⠀Я люблю рабіць адразу падвойную порцыю, асабліва калі ў бліжэйшы час збіраюся ў госці - палову гасцям, а палову сабе пакідаю. Можна яшчэ замарозіць і даставаць з вечара, каб зранку было чым паснедаць ⠀ Смачна есці! #выпечка_byGreenmom

Публикация от greenmom_in_the_kitchen (@greenmom_in_the_kitchen)

Чытайце таксама:

Гадаваць дзіця-вегана ў Беларусі: гісторыя маладой маці з Баранавічаў

Клас
0
Панылы сорам
0
Ха-ха
0
Ого
0
Сумна
0
Абуральна
0

Хочаш падзяліцца важнай інфармацыяй ананімна і канфідэнцыйна?