30.12.2018 / 21:23

У Брытаніі медыкі дабіваюцца забароны нітрытаў у кілбасах і шынцы 2

Вядучыя брытанскія навукоўцы і група палітыкаў з розных партый заклікалі забараніць выкарыстанне нітрытаў у кілбасных вырабах.

Нітрыт натрыю даўно ўжываюць у якасці кансерванта пры перапрацоўцы мяса. Дзякуючы нітрыту, кілбасы і фарш захоўваюць колер і водар, не цямнеюць. Акрамя таго, нітрыты аберагаюць ад батулізму.

Аднак, як выявілі навукоўцы, у мясе пры гатаванні нітрыты ператвараюцца ў нітразаміны — а яны могуць выклікаць рак.

Вытворцы мясных прадуктаў супраць забароны на нітрыты, бо гэтыя рэчывы на сёння самыя танныя кансерванты. Яны абапіраюцца на вывады міжнародных арганізацый, што шкоды ад нітрытаў, калі есці кілбасы ў разумных дозах, няма. І ў Еўрасаюзе, і ў Беларусі дзейнічае норма, згодна з якой нітрыт натрыю можа выкарыстоўвацца толькі ў сумесі з соллю ў малой канцэнтрацыі.

У той жа час, напрыклад, вытворцы знакамітага пармскага сушанага кумпяку нітрытаў не выкарыстоўваюць. Адмовіліся ад хімікатаў і французскія заводы Nestle.

СГ; фота instahu.com

2
Максим Дизайнер / Адказаць
04.01.2019 / 18:18
У борщэварак батхерт!Как эта так!Эта жа 50% праздничнава рацыена барщэварак!Ищо па 25 жирнава мяса и маянэза с хлебам!
0
Котіс / Адказаць
11.01.2019 / 19:48
Дайце людзям свабоду выбару. Вось калі б была такая дыета, што калі прытрымліваешся яе, то не хварэеш і жывеш вечна. Хтосьці не прытрымліваўся, з'еў штосьці забароненае - захварэў, дык штраф яму і аплату лячэньня ў патройным памеры. Ну а памёр? Туды цябе і дарога. Я бы сам за такі закон галасаваў. , А так скажу: што ты не еш, то ўсё роўна памрэш. Аднаму тое шкодзіць, другому гэтае. Камусьці цукар, камусьці соль, камусьці нітрыты, Кожны мае розную генетыку і хай кожны з нас мае права выбіраць. Адзін мой знаёмы не выкурыў ніводнай цыгарэты, памёр у 59 год. Другі большую частку жыцця смаліў як паравоз. Яму 95 і дагэтуль жыве. Іншы можа выпіць за адзін прыём літр гарэлкі і пасля таго не мае абстынентнага сіндрома. Можа піць, а можа і не піць. На працы заўсёды цвярозы.Яму 60 гадоў. А другі не можа не піць, ужо у 50 гадоў злавіў "белачку". Гэта не вавёрка, а белая гарачка, якая і ўзнікае з-за гэтага сіндрома.
     Так што нават тытунь і алкаголь па рознаму уздзейнічаюць на людзей. Каму амаль бясшкодныя, а каго губяць. Мы павінны ведаць сябе і маем права выбіраць, што менавіта для НАС шкодна, а што не. МЫ, а нейкі чыноўнік.
Каб пакінуць каментар, калі ласка, актывуйце JavaScript у наладах свайго браўзеру