Эпізод купання ў гразі аленяў трапіў на відэа. Некалькі самак прымаюць гразевыя ванны проста пасярод восеньскага лесу, паведамляе сайт Белавежскай Пушчы.

Гэтыя жывёлы жывуць статкамі і трымаюцца звычайна невялікімі групамі да 20 асобін. Вельмі рэдка, калі вышыня снежнага покрыва дасягае 70-100 см, яны вымушаныя збірацца паблізу кармавых палян ў больш буйныя статкі да 60 асобін. Участкі пасялення самак і самцоў, як правіла, супадаюць толькі ў перыяд спарвання (жнівень-верасень).

Сезонныя перамяшчэнні аленяў у межах свайго месцапражывання добра звязаны, перш за ўсё, са змяненнем кармавой базы. Пасуцца алені пераважна раніцай і ўвечары, а днём адпачываюць. Для абароны валасянога і скурнага покрыва ад паразітаў і насякомых алені з задавальненнем валяюцца ў гразі або пяску, такую ​​карціну звычайна можна назіраць падчас гону.

На тэрыторыі Беларусі еўрапейскі высакародны алень быў шматлікім да XVII стагоддзя, і, па некаторых даных, быў буйнейшы па памерах. Аднак у канцы XVIII стагоддзя гэты від капытных у Белавежскай пушчы быў цалкам знішчаны. У 1865 годзе сюды ў абмен на зуброў завезлі з Сілезіі першую партыю аленяў (5 самцоў і 13 самак). У натуральныя ўмовы высакародных аленяў выпусцілі толькі ў 1890 годзе, паклаўшы пачатак цяперашняй папуляцыі.

Хочаш падзяліцца важнай інфармацыяй ананімна і канфідэнцыйна?