21.05.2009 / 11:19

Рэцэпты беларускіх страваў з сайту БРСМ 15

Поліўка, рыбнік, медавуха, кулага.

Поліўка
50 г жытняга хлеба, 25 г сушаных грыбоў, 1 морква, 1 цыбуліна, 1 ст. лыжка тлушчу, 1 ч. лыжка тамату-пюрэ, 1,2 л мяснога булёну, 0,5 шклянкі смятаны, соль.
Загадзя замочаныя грыбы адварыць, булён працадзіць праз складзеную ўдвая тканіну, грыбы нашаткаваць. Жытні хлеб нарэзаць лустачкамі, падсушыць у духоўцы, змяльчыць, заліць невялікай колькасцю гарачага булёну, накрыць, пачакаць, пакуль астыне. Пасля гэтага хлебную масу працерці праз сіта, змяшаць з рэштай мяснога булёну, уліць грыбны адвар.
Абсмажыць на тлушчы дробна парэзаныя моркву і цыбулю разам з таматам-пюрэ, пакласці ў булён, які кіпіць. Дадаць падрыхтаваныя грыбы, соль, варыць 7-10 хвілін.
Падаць поліўку са смятанай.

Рыбнік
300 г рыбнага філе, 50 г чэрствага белага хлеба, 1 яйка, 1 цыбуліна, 0,5 шклянкі малака, 1 ч лыжка сметанковага масла, 1 ст. лыжка алею, соль, перац, лаўровы ліст.
Філе рыбы, замочаны ў малацэ і адціснуты белы хлеб, ачышчаную цыбулю двойчы прапусціць праз мясарубку. Дадаць яйка, соль, перац, сметанковае масла, алей і вымешваць да ўтварэння пышнай масы. Выкласці яе на пракіпячоную паркалёвую сурвэтку, надаць форму рыбіны, загарнуць. Перакласці ў рондаль адпаведнай формы, заліць падсоленай вадой і варыць на слабым агні каля 20 хвілін.

Медавуха
5 л вады, 300 г мёду, 10 г дражджэй.
Мёд разам з сотамі развесці ахалоджанай гатаванай вадой, заліць у невялікую драўляную бочачку. Дадаць дрожджы, разведзеныя ў цёплай вадзе, перамяшаць. Вытрымліваць у халаднаватым месцы 6-8 дзён».

Кулага
400 г чарніц, 70 г мёду, 2-3 ст. лыжкі жытняй мукі.
Свежыя чарніцы (брусніцы, буякі, маліны) перабраць, прамыць, паставіць на агонь. Калі ягады разварацца, дадаць жытнюю муку, разведзеную ў невялікай колькасці вады, мёд (або цукар), перамяшаць і варыць на слабым агні, пакуль страва не набудзе кансістэнцыю кісялю. Кулагу падаюць з блінамі (хлебам) і малаком.

Смачна есці!

0
мінак / Адказаць
21.05.2009 / 14:19
Блін, і хто такія "навіны" выстаўляе?! БРСМаўцы скачалі зь Беларускай Палічкі кніжку, якая там ўжо год 10 стаіць (спасылку, зразумела, не паставілі) - а на НН ужо "навіна" гатовая!
0
Антось, Кіеў / Адказаць
21.05.2009 / 16:44
"БРСМаўцы скачалі зь Беларускай Палічкі кніжку, якая там ўжо год 10 стаіць" А аўтары кнігі давалі БП дазвол на змяшчэнне кнігі? І хіба БП мае нейкія правы на гэтую кнігу, каб патрабаваць ставіць спасылку? Бібліяграфічныя дадзеныя ў артыкулы ёсць. Мінаку, вы сапраўды не здагадваецеся, што цікавага для НН у гэтай навіне?
0
мінак / Адказаць
21.05.2009 / 17:09
Якія мы кіеўскія агрэсіўныя! 1. "А аўтары кнігі давалі БП дазвол на змяшчэнне кнігі?" Гэта да чаго? Я нешта пісаў пра гэта? Аўтары далі дазвол БРСМаўцам на разьмяшчэньне? Антось карыстаўся заўсёды толькі ліцэнзійнай прадукцыяй? Прывітаньне ў Кіеў! 2. "І хіба БП мае нейкія правы на гэтую кнігу, каб патрабаваць ставіць спасылку?" Калі Антось адскануе і вычытае хоць адну кніжку па-беларуску, тады мы пагутарым, колькі гэта працы і часу. Што б ні было, у нэце добрым тонам лічыцца выстаўленьне спасылак. 3. "Мінаку, вы сапраўды не здагадваецеся, што цікавага для НН у гэтай навіне?" Калі б навіна гучала: "людзі добрыя, паглядзіце, нават БРСМаўцы выстаўляюць такое!" - я б нічога не напісаў. Калі ж ідзе такая шапка, а потым проста копія рэцэптаў - ну, ня ведаю... Ці гэта такая мадэрная журналістыка?
Паказаць усе каментары/ 15 /
Каб пакінуць каментар, калі ласка, актывуйце JavaScript у наладах свайго браўзеру